dijous, 12 de març del 2015

Baguettes o pa de barra de tota la vida






Les barretes són un tipus de pa que m'encanta : cruixents, sorolloses quan mossegues, aptes per a tota mena de sopars i esmorzars...
Ara, el tema de fer-les és un altre cantar. Ja ho he provat vàries vegades, i sempre ha acabat en fiasco.
Aquest cop han quedat bones,bones
La recepta l'he tret del llibre del Ibán Yarza, i els llevats són llargs. Necessites tota una tarda.
Aquest pa, igual que molts, comença amb un polish, com una massa mare però curta. Un pre-ferment.

Polish
  • 160 grs. farina panadera ( proteïna 10)
  • 160 grs. aigua
  • 2,4 grs. de llevat fresc
Resta de massa
  • 640 grs. de farina panadera
  • 340 grs. d'aigua
  • 2 grs. de llevat fresc
  • 16 grs. de sal
Primer preparem el polish, remenant amb una cullera. Es deixa fermentar; han de sortir bombolles.
Avui feia força fred, i s'hi ha estat més de dues hores.
Afegim el polish a la resta d'ingredients, excepte la sal. Amassem bé, i deixem reposar uns 15 minuts.
Tornem a amassar i afegim la sal. Ha de quedar una bola llisa com el cul d'un bebè.
Deixem llevar 3 hores, tapat en un lloc sense corrents ( jo el poso dins el forn)
Dividim la massa en 6 boles i les estirem i enrotllem. Les fem rodar fins que quedin de la mida de la plata del forn.
Les posem sobre un drap, mirant que no es toquin. Deixem llevar 1 hora i mitja.
Forn:
El llibre posa 15 minuts a 250º, i 40 minuts a 200º. Però a mi m'han quedat molt fines i les he hagut de treure abans perquè se'm torraven massa.
Han quedat molt gustoses.

el polish o pre-ferment

Farina panadera, de can Tolsà



Es formen les barres i es deixen llevar en un drap separades
M'he comprat el motlle per a 4 barres a l'Amazon, per 4 euros. I va genial!!
El drap és un rotllo, i a més, s'ha de posar força farina perquè s'enganxa.
 El motlle també serveix sobre tot per al llevat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada