diumenge, 11 de juny de 2017

Coca de Sant Joan de crema i pinyons



Una mica avançada, però és que la coca de Sant Joan m'encanta!. Tots els brioixos, vaja.
Volen temps, perquè han de fer tres llevats. Així és com queden flonjos i gustosos.
He utilitzat la mateixa recepta que la del tortell de reis, de Velocidad cuchara. No falla!
Jo la faig amb la meva mycook i en dos dies.







Ingredients

Per al preferment

  • 90 gr de farina de força
  • 50 gr de llet semidesnatada
  • 5 gr de llevat fresc de fleca

Desfem el llevat amb la llet que ha d'estar a 40º (tèbia). Posem la farina al vas i afegim la llet. 1 minut, vel. amassat.
Ha de reposar entre 1 i 3 hores. Jo l'he fet al matí, abans d'anar a treballar, i l'he deixat a la nevera, embolcallada amb un plàstic.

Per al sucre aromatitzat

  • 120 grs de sucre blanc
  • la pell de 1 taronja
  • la pell de 1/2  llimona

Posem el sucre al vas i el polvoritzem amb el turbo. Afegim les pells i triturem 15 segons a vel. 10. Reservem

Per a la llet aromatitzada

  • 80 grs de llet semidesnatada o sencera 
  • 1 pal de canyella
  • la pell de 1 taronja
  • la pell de 1/2  llimona

Posem tot al vas i programem 5 minuts a 90º, vel. 2. Deixem refredar. Molt important! comproveu que el pes de la llet, després de coure és de 80 grs. Com que evapora, afegiu el que falta. Si no, la massa quedarà massa dura.

Per a la resta de la massa

  • El sucre aromatitzat
  • 80 gr de llet aromatitzada 
  • 60 g de mantega (tova) 
  • 2 ous mitjans
  • 15 grs de llevat fresc
  • 30 grs d'aigua de tarongina ( jo utilitzo la de la marca Vahiné)
  • 340 grs de farina de força
  • 1 mica de sal
  • el preferment


Es posa tot al vas i programem 30 segons a vel. 6 . I després, 3 minuts, vel. amassat.
Traiem la massa del vas i el posem en un bol tapat.
S'ha de deixar llevar entre 1 i 2 hores. Jo ho he fet quan he tornat de treballar i l'he guardat a la nevera fins a l'endemà. 

Ingredients per a la crema pastissera


  • un sobre i mig de preparat per a flams Royal
  • 3 ous
  • 7 cullerades de sucre
  • 600 ml de llet
  • una culleradeta de sucre de vainilla 
Primer barregem en un bol el flam royal i el sucre.
Anem afegint els ous, d'un en un. No incorporem el següent fins que l'anterior està ben integrat.
Afegim la llet i vainilla i remenem bé. Aquí m'ha anat "de perles" la batedora de varetes elèctrica.
Ho posem al foc suau, i remenem constantment fins que espesseixi. 
Ho posem en una mànega pastissera i deixem reposar. Millor d'un dia per l'altre, perquè ha d'estar molt freda.






Som-hi!

Al matí, l'he trobat la massa així. El "ulls" indiquen que ha llevat bé.



Posem una mica de farina i, al damunt d'un paper de forn, l'estirem amb un corró. Ha de quedar de la mida de la plata del forn.



Deixem reposar unes 2 hores, que pugi una mica, tapada amb un drap.


Passat el temps, ho pintem amb un ou batut.







Decorem la coca amb tires de crema. Utilitzeu una mànega amb el broquet estrellat, que quedi ratllat, vaja.
Afegim els pinyons i tirem generosament sucre pel damunt.



Al forn, a 170º, escalfor a dalt i a baix (compte que no es cremi!), durant uns 17 minuts.


Ha tingut molt èxit. Ha quedat molt flonja, i el regust de la pell de llimona i taronja més l'aigua de tarongina li donen molt de perfum.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada